Hoppa till innehåll
Citroën 19_19

CITROËN 19_19 CONCEPT

Res bekvämt

Som efterföljare till Ami One Concept, den elektriska konceptbilen för flexibel stadskörning, presenterar Citroën nu 19_19 Concept, en andra elektrisk konceptbil som firar varumärkets hundraårsjubileum och vision om urban rörlighet.

ELEKTRISK MOBILITET

Citroën 19_19 Concept är en högteknologisk bil med spektakulär design, inspirerad av flygindustrin. Med förstklassig komfort återskapar modellen en loungeupplevelse på hjul, tack vare ett smart fjädringssystem som ger passagerarna en känsla av att glida fram över vägytan. Den innovativa och futuristiska Citroën 19_19 Concept erbjuder 100 % elektrisk räckvidd på 800 km, autonom körteknologi på nivå 4 och en personlig assistent som interagerar med passagerarna. 

EN FUTURISTISK BIL

Futuristisk front

Citroën 19_19 Concept har en aerodynamisk design. Fronten har en dubbel plexiglaskåpa i en övre och en nedre del. Den övre motorhuven fungerar som en fena och som ett stöd för ljussignaturen i full-LED, vilken innehåller både varumärkets chevroner och ursprungslogotypen.

 

Fjädringens struktur, hjulen och vingarnas insida är utsmyckade med ränder som påminner om chevroner i utseendet.

Teknologiskt bakparti

Bak- och frampartiet har liknande utseende med bakluckans bubbla, den aerodynamiska underramen och ljussignaturen med två ljusränder i Y-form som innesluter chevronerna och bildar en spoiler. Två LIDAR-sensorer (system för mätning av laserdetektering) är placerade baktill på taket. Underramen är utformad som en skateboard och visar batterierna och alla tekniska komponenter. Den är prydd med tre linjer – en blå, vit och röd.

SPEKTAKULÄR DESIGN

En genomskinlig kapsel

Den helglasade karossen hos Citroën 19_19 Concept liknar en genomskinlig kapsel. Med sin längd, hjulbas och ultrakorta överhäng är det ett imponerande hantverk. Den rymliga passagerarkupén symboliserar basen hos en flygplansvinge på varje sida, vilket ger ett robust och modernt intryck. Framrutans plexiglas är svart och bakrutans blått, vilket är en anspelning på den blå färgen hos Petite Rosalie, en av varumärkets klenoder. Framtill har passagerarna bra sikt, medan åskådare kan beundra bilens insida. Bakpartiet hos Citroën 19_19 Concept har en mikroperforerad film som skyddar passagerare från insyn.

Xxl-hjul

Citroën 19_19 Concept är utrustad med XXL-hjul (diameter: 930 mm och däck med dimensionerna 255/30 R30), utvecklade i samarbete med Goodyear. Däcket är integrerat med hjulet tack vare gummit som sträcker sig över fälgarna, vilket förbättrar bilens akustiska komfort. Vingarna, som båda är separerade från karossen och integrerade i hjulen ger en känsla av att kupén flyter över vägen. Navkapseln med Citroëns ursprungslogotyp roterar inte med hjulen när Citroën 19_19 Concept är i trafik.

OÖVERTRÄFFAD KOMFORT

Citroën 19_19 Concept erbjuder varje passagerare ett eget relaxutrymme. Förarsätet har intuitiva reglage med en head up-display som visar viktig körinformation genom vindrutan, ett ultrakomfortabelt säte och en högtalare i nackskyddet. Det främre passagerarsätet har designats som en divan med ett motoriserat fotstöd och baksäten som liknar en soffa. Alla passagerare har en egen ljudzon dit anpassat innehåll kan skickas direkt till dem. Den förenklade instrumentpanelen har en glasad yta som omvandlas till en filmprojektionsduk. Ratten svävar, ser ut som marmor och har en skärm i mitten som visar alla generationers Citroën-logotyper i tur och ordning.  Dörrarna har reversibla gångjärn, vilket ger optimal åtkomst för alla passagerare eftersom det inte finns någon B-stolpe.
Citroën 19_19 Concept har utöver fjädring med Progressive Hydraulic Cushions® aktiv intelligent styrning med antispinnsystem och krängningshämmare. Till följd av detta kan stötar och yttre störningar elimineras. Bilens hjul och däck bidrar också till fjädringskomforten. IntelliGrip-teknologin, ett system av smarta sensorer, gör att Citroën 19_19 Concept kan välja optimalt körläge för hastighet, bromsning, väghållning och stabilitet. Få känslan av att du svävar fram över vägen.

HELELEKTRISK OCH AUTONOM

800 km räckvidd

Citroën 19_19 Concept är helelektrisk. Med acceleration från 0-100 km på 5 sekunder har den en topphastighet på 200 km/h. Citroën 19_19 Concept har även ultrasnabb induktionsladdning, vilket innebär att den kan ladda 600 km räckvidd på endast 20 minuter, utan laddkabel.

Autonom körning

Citroën 19_19 Concept kan hantera körning automatiskt. Vissa körfaser, såsom motorvägskörning eller trafikstockningar kan delegeras. För körglädje eller i mer komplexa situationer, såsom vid körning i hektiska stadskärnor, kan föraren när som helst ta över ratten.

EN INTUITIV OCH PROAKTIV PERSONLIG ASSISTENT

Den personliga assistenten visar sig i form av en cylinder på instrumentpanelen. Då den är utrustad med artificiell intelligens hjälper den till att hantera interaktionerna mellan bilen och passagerarna. Medan föraren kör förblir den aktiv utan att ta över. I förarlöst läge fälls ratten och pedalenheten in och den personliga assistenten fälls ut ovanför instrumentpanelen, vilket frigör projektionsyta för föraren. Den personliga assistenten har röstigenkänning av naturligt språk, utvecklad av SoundHound Inc, ett företag i Silicon Valley.