Hoppa till innehåll
Ami One Concept

AMI ONE CONCEPT, EN NY VISION AV URBAN MOBILITET

Sedan 1919 har Citroëns historia återspeglats i förmågan att skapa okonventionella och revolutionerande modeller som följer sin tid. På bilsalongen i Genève 2019 visade Citroën upp sitt program för stadsmobilitet, vilket ska vara tillgängligt för alla.

ELEKTRISK KÖRGLÄDJE

Citroën Ami One Concept är Citroëns vision för frihet i stadskörning. Konceptbilen kombinerar alla fördelar med helelektrisk teknologi med en djärv och färgstark design för fullständig användarvänlighet. Modellen uppnår även högsta poäng när det gäller komfort och funktionalitet.

 

Ami One Concept följer i fotspåren av 2CV och kan anpassas till alla slags skräddarsydda användningsområden, från bildelning till uthyrning. Ami One Concept förmedlar rörelsefrihet för alla och har potential att bli en urban ikon.

KUBISKA FORMER

Ami One Concept har en kubformad kaross och kompakta dimensioner (2,50 m lång, 1,50 m bred och 1,50 m hög), vilka uttrycker dess robusthet, smidighet och enastående manövrerbarhet. Eftersom Ami One Concept är utformad för stadskörning har den även skydd i alla hörn av karossen. Dessa Airbump® med specialfärgen Out Of the Blue är stilmarkörer.

UTTRYCKSFULL FRONT

Ami One Concept är en modern bil med en uttrycksfull front utsmyckat med en elegant Y-formad ljussignatur inspirerad av Citroën CXperience Concept. Den flytande strukturen hos varselljusen och blinkersen ger bilen en touch av finess. Den livliga orangea karossfärgen och 2D-logotypen i mitten av den lackerade svarta ytan ger bilen ett modernt och innovativt utseende.

SMART DESIGN

Ami One Concept har allting som krävs för framtidens stadsmobilitet och är en bil för rörlighet med design, intelligens och ekonomi som ger nya möjligheter genom dess symmetriska delar. Sidodörrarnas design resulterar i olika öppningsriktningar som på förarsidan är gängade för att underlätta insteg och på passagerarsidan för att ge större säkerhet. Bilen har identiska stötfångare och vingar som är diagonalt placerade mot stötdämparna både framtill och baktill, identiska vippaneler på höger och vänster sida, reversibla varselljus (DRL) och bakljus på vänster och höger sida. Alla delar av fordonskarossen är robusta, enkla att montera och av hög kvalitet.

 

Ett annat utmärkande är Ami One Concepts design med öppet tak. Det öppningsbara antracitgråa canvastaket släpper in ljuset och är enkelt att använda. Suffletten som fälls ihop och fälls ut i en enda rörelse, stängs med en blå rem och ett knapptryck.

INDIVIDUELL FRIHET

Med denna nya och unika stadsbil, strävar Citroën efter att göra individuell mobilitet tillgänglig för alla i staden. Ami One Concept är avsedd för stadskunder som hyser samma kärlek till varumärket som till rörelsefrihet.

HELELEKTRISK

Ami One Concept är 100 % elektrisk och laddas enkelt på två timmar. Modellen når en topphastighet på 48 km/h utan CO2-utsläpp och har en räckvidd på 97 km, vilket gör den idealisk för stadsresor.

 

Ami One Concept är utrustad med en egen ljudsignatur, utvecklad av byrån Start-Rec tillsammans med Citroën-designers, som gör den tystgående modellen säker i stadskörning. Ljuden från Ami One Concept återspeglar hela personligheten. Bilens ljudidentitet är analog och i enlighet med den Europeiska förordningen införd den 1 januari 2019. Av säkerhetsskäl måste alla elbilar numera vara utrustade med ett artificiellt ljud vid låga hastigheter för att varna fotgängare.

SMIDIG OCH FINURLIG

Ami One Concept är en helt uppkopplad stadsbil, vilket innebär att en smartphone är central för gränssnittet, för enkel och behaglig körning. Föraren får åtkomst till Ami One Concept med sin smartphone. Dörrarna låses och låses upp via en QR-kod på dörrhandtagens aluminiumsockel. När föraren har satt sig tillrätta bakom ratten, placerar denne sin telefon i det trådlösa laddningsutrymmet framför sig och interaktionen mellan Ami One Concept och föraren kan starta. Telefonens information visas i förarens synfält på en head-up-display. Förare har därefter åtkomst till sina personliga appar och en rad tjänster via sin smartphone. Ami One Concept har två knappar på ratten: ett röstkommando för samtal till assistenten och en rullgardinsmeny för appen.

BILDELNING- ELLER UTHYRNING

Ami One Concept tar ett steg längre genom att erbjuda nya sätt att äga bil. Citroën förenklar livet för sina kunder när det gäller åtkomst till mobilitet genom att erbjuda flera olika alternativ för delning och uthyrning av bilar tillsammans med ett urval av relaterade tjänster (inklusive laddning och parkering) via den dedikerade appen. Målet är att tillgodose kundens alla resebehov oavsett om de reser tidvis eller regelbundet, med familj och vänner, på egen hand eller tillsammans med andra.

EN FÖRBÄTTRAD INTERIÖR

Kupén i Ami One Concept är rymlig och med hög funktionalitet. Det flyttbara förarsätet och fasta passagerarsätet är placerade för att möjliggöra större utrymme och rörelsefrihet. Bilens förvaringsutrymmen är smart designade för att utnyttja kupéns alla vrår maximalt.

FÖRVARINGSUTRYMMEN

Citroëns designteam har skapat ett unikt förvaringsutrymme på passagerarsidan som rymmer en kabinväska och en handväska. Baktill kan en plattform, nåbar via det hopfällbara förarsätet och utrustad med en säkerhetsbox med en självlysande jacka samt en varningstriangel, användas för tillfälligt bagage.