COVID19-information

LÄS MER
C5 Aircross 747x400

NYA CITROËN C5 AIRCROSS: EN SUV MED PERSONLIG DESIGN OCH BÄSTA KOMFORT

En C-segments SUV från Citroën som bygger på design, komfort och tekniska lösningar. Bilen har mjuka moderna linjer, mycket hög komfort - en kombination av den nya fjädringen med Progressive Hydraulic Cushions®, och säten som tar varumärkeslöftet Advanced Comfort vidare. De tekniska körhjälpmedel som tillhandahålls inte bara underlättar för föraren utan adderar till både säkerhet och framkomlighet. Lanseringen i Sverige är beräknad till årsskiftet 2019.
.

DESIGN

C5 Aircross har en kraftfull, mjuk och robust framtoning utan aggressivitet. Designen visar tydligt Citroëns förmåga att förnya en bilkategori. Dörrarna är försedda med Airbumps®.Designen är accentuerad med grafiska element och bilen kan göras än mer personlig genom olika Color Packs. Kupén genomsyras av en luftig och ljus modern inredning med breda välkomnande säten och ett tredelat baksäte med individuella platser. Platserna i baksätet kan fällas, skjutas i längdled och ryggstöden lutas.

Det finns gott om smart utplacerade och väl tilltagna förvaringsutrymmen. Bagageutrymmets volym är klassledande, beroende på baksätets position rymmer det mellan 580 – 720 l. Fälls baksätet, får man ett helt plant lastutrymme, ökar lastvolymen till 1630 l.

MER KOMFORT
För att säkerställa bästa möjliga komfort har Citroën en fjädring med Progressive Hydraulic Cushions® kombinerad med Advanced Comfort säten. Konventionell fjädring har ett mekaniskt stopp som till viss del absorberar ojämnheterna (energin) i vägbanan, dock ”läcker” delar av energin tillbaka vilket upplevs som en stöt. För att hindra detta har Citroën utvecklat en fjädring med Progressive Hydraulic Cushions® som arbetar med fjädern i såväl kompression som dekompression. Kuddarna absorberar energin utan att läcka den tillbaka i form av en upplevd stöt, istället löses energin upp och transporteras bort i form av värme. Säteskomforten är maximerad genom att man arbetat med olika tjocklekar och densitet på lagren av skum som formats till säten. Sätena såväl avlastar kroppen som minimerar upplevelsen av ojämnheter i vägbanan.

Ytterligare åtgärder som bidrar till komforten är den tysta kupén. Vindrutan är ljudisolerad genom dubbellaminering med ett isolerande mellanlager. Motorrummet är också ljudisolerat. Den goda luftkvalitén i bilen säkras med hjälp av ett system (AQS) som automatiskt styrs via en sensor som läser av den omgivande luftkvalitén och aktivt hindrar förorenad luft att komma in i kupén.

TEKNISKA LÖSNINGAR OCH SÄKERHET
För att underlätta för föraren och bidra till en hög säkerhet har bilen utrustats med 20 olika assistanssystem. Flera av dessa system hämtar information från en kamera som placerats i den övre delen av vindrutan samt från en radar placerad i den främre stötfångaren. C5 Aircross närmar sig det självkörande fordonet genom Highway Driver Assist. Detta är ett system som kombinerar den adaptiva farthållaren (med Stop & Go) med filhållningsassistenten. Funktionerna samverkar och anpassar bilens hastighet till framförvarande fordon samtidigt som det läser av markeringarna i vägbanan och automatiskt positionerar bilen. Andra aktiva system är t.ex. autobroms, Grip Control och Hill Assist Decent Control. De sistnämnda funktionerna garanterar SUV’en framkomlighet på alla underlag så som snö, is, lera och branta backar. Det mesta styrs enkelt och bekvämt via en centralt placerad 8” pekskärm. Instrumentpanelen är en 12,3” stor bildskärm som är tydlig och lättavläst. Informationen som visas kan delvis anpassas efter förarens önskemål och intresse.

MOTORALTERNATIV OCH VÄXELLÅDA
Det finns ett flertal motoralternativ till C5 Aircross. Samtliga är moderna och högeffektiva Euro 6.2 motorer. Växellådan finns antingen som manuell 6 växlad eller automatisk 8 växlad, EAT8. Den automatiska växellådan, är tillverkad av japanska AISIN, effektiviserar motorn ytterligare och bidrar till reducerade utsläpp. De motoralternativ och utrustningsspecifikationer som kommer att säljas i Sverige presenteras under hösten. Under slutet av 2019 lanseras C5 Aircross, som första Citroën, med en plug-in hybrid (PHEV). Med denna drivlina har man en utsläppsfri (från CO2) räckvidd upp till 60 km.

Bilen tillverkas med följande motoralternativ:

. 2 bensinmotorer (PureTech)130 S&S 6 vxl manuell och 180 S&S EAT8
. 3 dieselmotorer (BlueHDi) 130 6 vxl manuell, 130 S&S EAT8 och 180 S&SEAT8

TEKNISKA DATA
Längd                   450 cm 
Bredd                   184 cm
Höjd                     167 cm med takrails 
Markfrigång          23 cm
Hjulavstånd          273 cm
Bagageutrymme  580 l – 720 l, 1630 l med fällda säten
Plattform              EMP2

LÄS MER HÄR

För att upptäcka Citroën Origins (Citroëns mest ikoniska personbilsmodeller sedan 1919) besök: http://www.citroenorigins.se

Top